Uzun yıllar her türlü doğa şartlarına ve ağır yüke dayanan beton parke taşlarının sağlamlığı ve uzun ömrü artık herkes tarafından onaylanmaktadır.

Beton parke taşları ve dekoratif taşlar %5’ten daha az bir emiciliğe sahip olduğundan diğer kaplama malzemelerinden oldukça uzun ömürlüdür. Bu sayede malzemenin ömrüne ve görüntüsüne en çok zarar veren tuzlar ve kimyasal maddelerin zararlı etkileri en aza inmektedir. Ayrıca zemin kaplama malzemelerinin ömrü, yüzey aşınma mukavemetine bağlıdır. Beton parke taşları; yüksek evsaflı beton ile üretilmesinin yanında, vibrasyon ve pres uygulamalarına da tabi tutuldukları için yüksek dayanımlara ulaşır. Bu sıkıştırma ve vibrasyon etkisiyle, betonda hava boşluğu minimum düzeye indirildiğinden, su emme oranı düşüktür. Bu da dona karşı mukavemetinin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle beton parke taşlarının ömrü, alternatif kaplama malzemelerine (yerinde dökme beton vb.) kıyas ile daha uzundur.

Şekil ye renk çeşitliliği, estetik yönden diğer alternatif kaplama malzemelerine göre üstünlük sayar. Beton altyapı elemanlarının inşaat ye peyzaj mimarisindeki uygulama alanları o kadar çeşitlidir ki kullanıcı hayal gücünü kullanarak daha önce bilinen döşeme şekillerinin ve uygulama alanlarının dışında yepyeni uygulamalar yaratabilir.

NASIL UYGULANIR?

Parke taşı döşeme işlemine başlamadan evvel zemin sertliği kontrol edilmeli, gerekli ise stabilize veya benzeri sıkışabilen malzemeler ile zemin iyileştirilmelidir. Kum serilmeden önce gerekli olması halinde zeminin kompaktör veya silindir ile sıkıştırılması zemin sertliği için yeterlidir. Döşeme yapılacak alana yeterli incelikte ve ortalama 5-7 cm kalınlığında kum serilerek mastarlama işlemi yapılır. Böylece kum sayesinde zemindeki yükseklik farkları eşitlenerek döşeme öncesi parke taşlarının altında düz bir satıh elde edilmiş olur. Mastarlama işleminden sonra serilen kuma el yardımı ile sıkıştırma işlemi yapılarak oluşan boşluklar kum ile doldurulur. Böylece zemin, beton parke taşı döşeme işlemine hazır hale getirilir. Beton Parke taşları, her iki taş arasına 1,5-2,0 mm. boşluk kalacak şekilde döşeme işlemine başlanır.

Parke taşları arasındaki bu boşluklara işlem bitiminde serilecek kum nüfuz edecektir. Dörtler Beton Parke taşlarında, bu aralık mesafesi için taşların yan yüzeylerinde özel olarak pah aralığı üretim esnasında bırakılmıştır. Döşenmeye başlayan taşların oturması için, plastik uçlu çekiç ile basınç uygulanarak, kum üzerine tam yerleşme kolaylıkla sağlanabilir. Döşenmeye başlanan Beton Parke taşlarında sürekli olarak yolun eğimi ve oluşabilecek zemin yükseklik farkları gözlenerek plastik uçlu çekiç ve mastar vasıtası ile döşeme hataları kolaylıkla düzeltilir. Döşeme işlemi bitiminde ince elenmiş kum, döşeme alanı üzerine serilir ve fırça yardımı ile taşların derz aralarını dolduracak şekilde yayılır. Bu işlemden sonra, kompaktör ile kumlu yüzeyin üzerinde gezilerek taşların tam yerleşmesi sağlanır.

Bordür Uygulamaları

Hem alanın kullanılabilirliği hem de dekoratif açıdan önemli bir döşeme elamanıdır. Her türlü bahçesitepark,sahilyolotoparklarda uygulanabilir. Doğal görünümü ile en sevilen beton uygulama elamanı dır.

Bordürlerimiz, yaşam alanlarına görünüş estetiği kazandıran prefabrik bir elamandır. Mukavemeti yüksek olup, kullanımı oldukça yaygın bir beton elamanı dır.

İhtiyaç duyulan tüm alanlarınız için, özenle tasarlanmış ve uygulanmış, bordür uygulamalarımızla hizmetinizdeyiz.

 


Parke Taşı Uygulamaları

Beton parke ve bordür taşları, doğayla içiçe ve çevreye duyarlı ürünlerdir. Her türlü açık yada kapalı alan çevre düzenlemesinde uygulanabilir. Şehir geçişlerinde bile kullanılabilen Kilitli Parke taş genel olarak yol, meydan ve park yeri alanlarında ağır taşıtların geçtiği trafiğe açık yollarda kullanılabilir